Titlul: Evaluarea potentialului romanesc de cercetare in domeniul chimiei si elaborarea strategiei nationale de cooperare international

    Metodologia abordata in realizarea acestei baze de date are ca baza clasificarea tematica Science Citation Index Expanded (SCIE), elaborata de Institute of Scientific Information (ISI) si folosita de Web of Science la incadrarea publicatiilor din revistele cotate ISI in categorii de subiecte sau arii tematice. Web of Science asociaza fiecarei reviste cotata ISI una sau mai multe arii tematice SCIE in care incadreaza publicatiile respective.
    Evident, ariile tematice SCIE nu reprezinta intotdeauna si directii de cercetare. Totusi, aceste clasificari recunoscute international pentru publicatiile stiintifice creaza o imagine suficient de fidela a potentialului de cercetare in domeniu; in plus, ele au avantajul ca permit o comparatie cu analize similare din alte tari, fapt ce ajuta la o evaluare a capacitatii sistemului in context intenational si la elaborarea unei strategii adecvate de cercetare.
    Trebuie subliniat faptul ca o astfel de ierarhizare a ariilor tematice, bazata doar pe publicatii, nu reprezinta adevarul absolut, ci trebuie privita numai ca instrument ajutator/orientativ in stabilirea principalelor directii de cercetare intr-un domeniu si, cu atat mai mult, intr-o eventuala prioritizare sau finantare a domeniului.

    Aceasta metodologie, bazata exclusiv pe date statistice, are limite de aplicabilitate si relevanta: nu evalueaza decat partial, din punct de vedere scientometric, calitatea rezultatelor stiintifice obtinute in diferite directii de cercetare din domeniul chimiei; in acelasi timp, sunt marcate ariile tematice in care au aparut cu preponderenta aceste rezultate si unde exista cele mai mari sanse sa apara.
Din cele aproape 200 de arii tematice Science Citation Index Expanded au fost selectate ca facand parte din domeniul general al chimiei 19 domenii (considerate principale), domenii prezentate in continuare. Selectia ariilor tematice s-a facut exclusiv pe baza definitiilor Science Citation Index Expanded pentru fiecare categorie in parte si a legaturii tematice cu obiectul de activitate al chimiei in general.
Scopul acestui proces a fost identificarea principalilor „actori” ai cercetarii romanesti din domeniul chimiei – principalele institutii cu activitate de cercetare in chimie si in domenii conexe chimiei din Romania – pe baza publicatiilor inregistrate in ISI Web of Science.
Perioada analizata: 2002 – septembrie 2012.

    In vederea colectarii datelor referitoare la lucrarile publicate de catre autori romani in perioada 2002 – septembrie 2012 a fost creata o baza de date proprie care contine informatii referitoare la publicatiile in reviste ISI, avand drept sursa primara baza de date ISI - Web of Science iar drept surse secundare informatiile furnizate de catre Scimago. Baza de date construita poate fi actualizata permanent, devenind astfel un instrument eficace de analiza, evaluare si strategie in domeniul cercetarii de chimie.
Baza de date creata de catre noi are o structură care are rolul de a proteja datele, în sensul posibilităţii recuperării oricărui tip de date în orice moment. Aceasta este constituită dintr-o cautare avansata ce permite accesarea datelor ce conţin informatii privind instituţiile, domeniile, personalul şi revistele analizate, acestea fiind colectate din urma introducerii electronice a datelor furnizate de Web of Science de catre operatorii nostri, precum şi dintr-o interfata grafica ce va permite vizualizarea din punct de vedere statistic a datelor privind institutiile, domeniile si revistele analizate de pana acum.
    Unul din principalele avantaje ale unei baze de date „online” este accesibilitatea ei (www.chems.ro) de catre oricare cercetator care doreste sa afle informatii atat cu caracter personal (numar de articole per autor, numar articole per institutie etc.) cat si cu caracter general (colaborari interne/internationale, multidisciplinaritate domenii etc.)
    Au fost selectate toate publicatiile stiintifice cu autori din Romania, indexate de Thomson ISI in Science Citation Index Expanded. Au fost retinute pentru analiza, dintre aceste publicatii, doar cele de tip articol, review si proceedings paper (nu si rezumate ale unor prezentari la conferinte, recenzii de carte, editoriale, biografii, corectii, reprinturi etc.).
Repartizarea articolelor pe institutii s-a facut pe baza adreselor inregistrate in baza de date ISI. Corectitudinea adreselor inregistrate de ISI pentru fiecare articol nu este responsabilitatea autorilor acestui studiu.

    Publicatiile cu autori romani, dar care nu au trecut la afilierea lor o institutie din Romania (de exemplu, pentru ca au lucrat temporar la o institutie din strainatate) nu au putut fi luate in considerare.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -



   |
   |
   |
   |
   |
   |
   |
   |
   |
   |

Copyright © www.chems.ro